Instructeur worden – Deel 3: Johanna

Published on October 18, 2018


Zoals je misschien weet is Friskis een organisatie doe volledig door vrijwilligers wordt georganiseerd. Maar wat je misschien nog niet weet is de passie en toewijding dat onze vrijwilligers motiveert!

Dit geldt meer dan ooit voor onze instructeurs. Voordat ze hun witte instructeurs-shirts mogen dragen, moeten ze een lang en selectief trainingsproces ondergaan dat enkele maanden duurt, inclusief training op ons hoofdkantoor in Zweden.

Zie ook:

 


Hoofdstuk 3: Johanna’s verhaal

Dit is het! Wanavond geef ik mijn eerste officiële Friskis Jympa Medium-sessie als instructeur! ‘S morgens mijn tas inpakken … indoor schoenen – check, fles water – check, muziek – check, mijn instructeur outfit – CHECK! Mijn werk raakt op tijd af, ik vraag bij de VUB-receptie welke hal we hebben … voor de zekerheid. Ik ben een beetje te vroeg om er zeker van te zijn dat ik alles kan controleren, mijn geweldige host Thomas helpen bij het opzetten van de muziekapparatuur, en de voorgangers vragen om weg te gaan omdat het onze beurt is. En al die tijd ben ik nogal nerveus, overloop ik alle mogelijke scenario’s in mijn hoofd en hoop ik dat ik niets vergeet! Als ik dit stukje goed doe, als ik dat beetje maar niet verprutst … ik moet dit en dat verbeteren zoals vermeld na mijn afstudeersessie … Ik hoop dat ik smiley en energiek genoeg zal zijn, zodat mensen mijn sessie leuk zullen vinden…

Na vele jaren als Friskis host, spreek ik nu aan het begin (dat is nieuw), in plaats van aan het einde van de sessie … Ik verwelkom de deelnemers, slechts een kleine groep vandaag maar iedereen doet erg actief mee. En we zijn weg! Ik vergat een beweging, ik heb iets anders verprutst, maar voordat ik het besef, is de sessie voorbij! Ik ben doodmoe, maar zo gelukkig. Denk niet dat iemand de kleine fouten heeft opgemerkt.

Volgende maandag, 19.00 uur terug in de VUB, klaar voor mijn tweede sessie. Meer mensen dan vorige week, ik herken veel van de vaste deelnemers, meer druk … Ze weten wat ze kunnen verwachten, dus ik kan er maar beter voor zorgen dat her goed gaat, maar toch ben ik deze week minder nerveus. We beginnen, en opnieuw zijn de 55 minuten voorbij voordat ik het weet. Ik heb niet dezelfde fouten gemaakt als de vorige keer. Positieve en bemoedigende feedback van de deelnemers en mijn host. Voelde me veel meer ontspannen en zelfverzekerd, betrapte mezelf erop mee te zingen met enkele liedjes en lachte meer dan vorige week, over het algemeen ben ik een beetje in een roes!

Derde sessie … Nolwenn op woensdagavond vervangen. Ik wil zo veel mogelijk oefenen, zodat ik meer zelfvertrouwen krijg in mijn sessie, dus ik was erg blij dat ik de gelegenheid kon aangrijpen om een ​​van de andere instructeurs te vervangen. Weer een grotere groep deelnemers, enthousiast om deel te nemen aan de Jympa-sessie. Nog steeds een beetje nerveus, omdat ik iemand anders vervang en ik ben nog steeds vrij nieuw in dit alles. Maar het voelde geweldig! De eerste beats starten, ik start de pasjes, iedereen volgt, en ik geniet er zo van!

Elke sessie geniet ik er steeds meer van, groeit mijn vertrouwen, energie en voel me meer ‘natuurlijk’ in mijn instructeursrol! Als ik nu terugkijk, 6 weken na onze afstudeersessie, ben ik zo blij dat ik me heb aangemeld om een ​​Friskis Jympa-instructeur te worden en dat deze reis bijna een jaar geleden begon! Ja, het was een hoop werk. Ja, ik twijfelde soms aan mezelf. Ja, ik heb mijn grenzen getest en enkele momenten gehad waarop ik dacht dat het misschien te veel was (trouwen en een geweldige huwelijksreis hebben gehad tussen de trainingsessies in Zweden leek me op dat moment een goed idee, maar toen hield een onverwachte appendix-operatie me van sporten en waardoor ik mijn sessie tot een paar weken voor de afstudeersessie niet kon voorbereiden/oefenen.

Maar ik heb zoveel plezier gehad, zoveel nieuwe dingen over Friskis en Jympa geleerd, en ook sportfysiologie, leiderschap, muziek en mezelf. Wat een geweldig supportteam, beginnend bij de andere instructeurs en vrijwilligers die me aanmoedigden om zich aan te melden; de grote steun van Lene (onze onderwijscoördinator) tijdens het selectieproces, de trainingsperiode, de voorbereidingen voor de licentie en de follow-up; Emma en Nick, onze coaches in Zweden; Sophie, een van onze ervaren instructeurs, die me hielp mijn sessie en licenties voor te bereiden; Magda, Daniela, Claudia, mijn mede-instructeurs met wie ik deze reis heb gedeeld. En natuurlijk geeft mijn host, Thomas en alle deelnemers die me elke week positieve energie geven, een glimlach tijdens mijn sessie.

Dank aan allen voor deze ongelooflijk geweldige ervaring. En voor iedereen die eraan denkt om je in de toekomst op te geven als instructeur … twijfel niet aan jezelf, je kunt het doen, je zult het geweldig vinden en je zult geweldig zijn 🙂


Jullie kunnen Johanna’s eerste Jympa-afspeellijst hier vinden:

0 Comments

  To leave a comment, click here

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Not a member yet? Subscribe to our newsletter

  • Newsletter

  • Follow us on Facebook

   facebook twitter
   X

   Send this to friend