Instructeur worden – Deel 4: Claudia

Published on October 26, 2018


Zoals je misschien weet is Friskis een organisatie doe volledig door vrijwilligers wordt georganiseerd. Maar wat je misschien nog niet weet is de passie en toewijding dat onze vrijwilligers motiveert!

Dit geldt meer dan ooit voor onze instructeurs. Voordat ze hun witte instructeurs-shirts mogen dragen, moeten ze een lang en selectief trainingsproces ondergaan dat enkele maanden duurt, inclusief training op ons hoofdkantoor in Zweden.

Zie ook:

 


Hoofdstuk 4: Claudia’s nieuwe familie

Laat me je een geheim vertellen: ik denk dat ik de beste rol heb van iedereen bij Friskis! Als family-instructeur heb ik elke week veel plezier, glimlach ik en krijg ik een glimlach terug, leg ik mijn volwassen gezicht even opzij en haal ik zoveel energie uit mijn sessie met kinderen en volwassenen die samen spelen.

Friskis-sessies zorgen altijd voor veel plezier en glimlachen, maar wanneer je met kinderen speelt, heeft het een heel nieuwe dimensie nodig! Het duurt lang voordat ze mijn sessie beter kennen dan ik, dus er is altijd wel wat ruimte om dingen een beetje te veranderen :).

Laten we bij het begin beginnen, mijn ervaring. Mijn korte en intense ervaring tot nu toe bij Friskis. Hoewel ik al jaren in Brussel woon, heb ik pas in de zomer van 2017 Friskis ontdekt via de park-sessies. En dus ben ik vorig jaar in de herfst lid geworden van deze zeer unieke club, een club waar ik zoveel plezier in heb dat mijn vrienden mijn nieuwe obsessie met sporten niet helemaal begrijpen.

Na eerdere ervaringen in vrijwilligersorganisaties waar de individuele energie de organisatie voortstuwt en besmettelijk wordt, voelde ik me vanzelfsprekend aangetrokken tot Friskis. Ik besefte ook dat dit de eerste sportclub was die echt bij me paste: makkelijk in de omgang, glimlachen, jezelf niet te serieus nemen en verzonnen door echte mensen met prachtige verschillende lichamen. Ik was onder de indruk!

Dus ik dacht dat ik me misschien zou aanmelden voor deze club. Maar aanvankelijk was het natuurlijk om als host te beginnen. En plotseling zag ik een open oproep voor nieuwe instructeurs – meer Jympa, yoga en dansinstructeurs. Ik heb de post een paar keer gelezen. Ik was echt onbeslist omdat ik nog maar net lid was geworden. Ik kende de organisatie noch de mensen nog niet zo goed. De deadline verliep zachtjes en ik heb geen aanvraag ingediend. Misschien was dit niet de juiste kans voor mij.

En dan, enkele weken later, komt er weer een open oproep; dit keer voor een heel nieuw soort sessies: de kinderen, Family en FamilyFys. Ik dacht duidelijk dat dat een teken was dat ik ervoor moest gaan. Ik las de oproep snel door, tikte de vakjes aan in mijn hoofd (ja, ja, ja) en meteen begon ik met het schrijven van mijn motivatiebrief, de meest unieke die ik ooit heb geschreven. Mijn nieuwe liefde voor sport en mijn eeuwige liefde voor kinderen die mooi bij elkaar komen. En na een paar minuten twijfelen drukte ik op de knop om mijn aanvraag te verzenden.

Ik kreeg vrij snel een e-mail terug en een uitnodiging om een ​​test te doen. Maar, jammer genoeg konik niet bij de selectietest aanwezig zijn, in tegenstelling tot de andere kandidaten. Ik mompelde dat het misschien te vroeg voor mij was, dat ik misschien een host in plaats van instructeur kon zijn en enigszins geïntimideerd raakte door de Friskis-ervaring van de andere kandidaten (nogal wat waren al instructeurs van andere intensiteiten)… Maar toen bood de stem van de andere kant me een laatste datum voor de test: een lunch op een werkdag. En zo liep ik op die dag van mijn kantoor naar de fitness in de buurt van Place Lux met twee schattige Friskis-dames. Ze testten mijn ritme, mijn vermogen om de bewegingen van iemand anders correct te volgen (in het Zweeds, om er aan te wennen) en wat improvisatie, voordat we een praatje maakten over mijn motivatie en beschikbaarheid.

Een paar dagen later kreeg ik het positieve antwoord en wat feedback, ik was in de wolken en had erg veel zin in de sporttraining. In een afzonderlijke e-mail ontdekte ik dat er al een kleine groep Jympa-mensen is en dat een yogameisje in maart ook naar de eerste training (Ettan) gaat. Op aanraden van lieftallige Daniela ontmoeten we elkaar voor een lunch om elkaar te leren kennen en vragen te stellen over alles, van de training en de organisatie tot verpakkingsadvies en nummeruitwisseling. We beginnen al deel uit te maken van een groep.

We hadden ook behoorlijk veel informatie over de beschikbaar gestelde e-learninginhoud, hoewel het moeilijk was om alles voor vertrek bij de les te houden, het gaf me echt een idee van hoe serieus ze ons onderwijs nemen en het is geweldig om te beschikken over de materialen om jezelf later op te frissen.

En toen gingen we naar Zweden! Het waren 4 mooie dagen vol met heel verschillende activiteiten: we hadden 2 geweldige en complementaire trainers die ons vertelden over de organisatie, de anatomie en de energiecyclus, en tussendoor gingen we voor een teambuildingactiviteit met de grotere groep van de Zweden in de sneeuw, we aten veel fika, we renden, we deden gewichtheffen, we staarden in elkaars ogen en we dansten tot laat de vroege uurtjes. Alles in de meest idyllische omgeving die men zich kan voorstellen, in de buitenwijken van het prachtige Stockholm.

Dat waren 4 prachtige dagen, maar een moment dat me altijd zal bijblijven, en dat me echt trots maakte op Friskis was toen Emma, onze oudere trainer in een fantastische vorm, haar hele lichaam in evenwicht bracht (voeten van de vloer) door haar twee armen zacht tegen de oefentafel te drukken. Het toonde echt hoe sport je van jong naar oud sterk en gezond houdt. Dit is absoluut het soort manier waarop ik ouder wil worden!

Eens thuisgekomen wisten we niet precies hoe de volgende fase zou verlopen, maar ik werd verwelkomd in een andere familie: die van mijn collega’s die de Family-les met mij zou geven. Dus samen met Alice en met Annika als onze supertolk, gingen we op weg voor het tweedaagse en laatste deel van het Friskis-onderwijs. En Eva, de dochter van Alice, die al snel onze mascotte en jongste deelnemer werd van slechts 8 maanden.

Deze training vond plaats in Stockholm en was nu meer gefocust op de theorie en praktijk van verschillende soorten familiesessies met een kleinere groep Zweedse meisjes, een jongen en ons twee. Omdat we duidelijk de minderheid vormden, werd de cursus in het Zweeds gegeven en veel van de leuke muziek die gespeeld werd, was ook in het Zweeds. Een groot voordeel van deze training was dat we in een van de clubs van Friskis in het centrum van Stockholm waren, zodat we een andere kant van de Friskis-wereld konden zien, een echt hygge en nette fitnessruimte, ook met sportruimten voor groepsactiviteiten en spinning en een grote hal met springkussen, waar we dat weekend hebben gewerkt.

Ideeën begonnen vorm te krijgen voor de bewegingen en sessie-volgorde, het moeilijkste deel voor mij was het vinden van de juiste muziek. Hoewel ik het leuk vind om kinderen rond mij te hebben, is het een feit dat ik niet naar dezelfde muziek luister als zij!

Maar met de hulp van Alice en onze zeer ervaren Annika die deze lessen al had gegeven, kwamen we met een reeks energieke liedjes en nemen we de families mee naar de dierentuin, naar het strand, op een boot en op zoek naar iets tijdens onze lessen sinds september. Nu kinderen de spellen uit hun hoofd leren kennen, introduceren we nieuwe elementen in de activiteiten en we zijn van plan een extra speciale Xmas-sessie te houden.

Kom gerust met ons meedoen!

0 Comments

  To leave a comment, click here

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Not a member yet? Subscribe to our newsletter

  • Newsletter

  • Follow us on Facebook

   facebook twitter
   X

   Send this to friend