Waarde 7: het sociale aspect is net zo belangrijk als het sportieve

Published on July 15, 2019


Zoals je waarschijnlijk weet, is Friskis & Svettis een sportorganisatie die volledig wordt georganiseerd door vrijwilligers. Maar Friskis is zoveel meer dan dat. De vrijwilligers, inclusief instructeurs, besteden er hun tijd, energie en vaardigheden aan omdat ze in erin geloven en veel voor hen betekent.

Wist je dat elke Friskis-instructeur bij het afstuderen een boekje krijgt met de 12 Friskis-waarden? Deze waarden vertegenwoordigen alles wat de instructeurs tijdens hun maanden training leren en tonen de kern van waar het bij het oefenen met Friskis om draait.

Daarom hebben we onze vrijwilligers (instructeurs, hosts, bestuursleden, enz.) gevraagd om hun favoriete Friskis-waarden te delen en te beschrijven wat het voor hen betekent hoe het hen helpt in hun rol binnen Friskis. Het is zowel een illustratie van waarin we geloven als een organisatie, als een manier om beter te laten zien hoe deze mensen van een sportervaring een Friskis-ervaring maken.

Wij zijn Friskis. Dit zijn onze waarden.


 

Value 7: THE SOCIAL ASPECT IS JUST AS IMPORTANT AS EXERCISE (ANTONIO)

Antonio is een van onze meest toegewijde instructors. Zijn lopers getuigen dat zijn oprechte steun en aanmoediging hen heeft geholpen om doelen en prestaties te verwezenlijken die ze nooit voor mogelijk achtten! Hij heeft zo’n loyale aanhang dat we niet verbaasd waren wanneer hij ons vertelde wat zijn favoriete Friskis waarde is: HET SOCIALE ASPECT IS NET ZO BELANGRIJK ALS HET SPORTIEVE.

“Sport is altijd een belangrijk deel van mijn leven geweest. Judo, tennis, fietsen, lopen en meer recent ook barbel / gewichtheffen. Als ik geen tolk was geworden, had ik zeker gekozen voor het beroep van sportcoach.

Ik houd van de uitdaging van de sportieve activiteit voor wat ze oplevert: de ontwikkeling van het lichamelijke vermogen, het geweldige gevoel van de endorfine, het gevoel van vervulling, de gezonde levenshouding… Ik heb echter altijd sport beoefend met de focus op prestatie en competitie. Tot ik Friskis ontdekte! 

Zo is het! Friskis heeft mijn idee over sportbeleving drastisch gewijzigd. Even snel terugspoelen: vier jaar geleden werd ik uitgenodigd om een loopsessie uit te proberen. Het was een sessie voor afstandslopen met George. Ik ontdekte een heel nieuw plezier. Ik liep samen met anderen en dacht werkelijk “wel, dit is fijner dan alleen lopen!” Ik nam deel aan de volgende en de daaropvolgende sessie en ervoer hetzelfde plezier van gezelligheid, samenhorigheid en verstrooiing terwijl ik deed wat ik het liefst deed: lopen! Ik genoot zo van deze manier van lopen dat wanneer George me voorstelde om instructor te worden bij de club, het voor mij de logica zelf was!

Wanneer ik mijn certificaat als loopinstructor behaalde, dacht ik dat ik een verschillende aanpak zou hebben en focussen op manieren om een betere loper te worden, met aandacht voor specifieke trainingsschema’s, snelheidsdoelen… Ik had het helemaal mis! Onze leden zijn niet op zoek naar betere prestaties. Natuurlijk zullen ze gaandeweg wel beter worden, maar ik geloof dat ze eerder op zoek zijn naar een andere manier van sporten.

Ik heb fantastische mensen ontmoet in mijn sessies. Sommige zijn vrienden geworden. Of we nu instructor, host of lid zijn, we vinden het gewoon fijn elkaar terug te zien. We zijn blij om samen van de sportieve uitdaging te genieten. Er is wederzijdse stimulatie en inspiratie. Het woord wordt verspreid en meer mensen sluiten zich aan bij de “stam”. Langzaam wordt er een gevoel van gemeenschap opgebouwd.

Het is een voorrecht om deel te mogen zijn van dit team. Het is een waar genoegen om samen tijd door te brengen met doen wat we graag doen (sporten, wat anders?). Ten slotte geeft niets een sportinstructor meer voldoening dan te zien hoeveel mensen van de rit genieten, hoe ze van elkaars gezelschap genieten, hoe ze elkaar motiveren om iets te verwezenlijken en anderen bij het avontuur betrekken.

Dus, waar wacht je nog op? Het enige risico is dat je er zo van zal houden dat je eraan verslaafd geraakt.

Sluit je aan bij onze stam en we gaan er SAMEN voor!”

Nu je zijn ideeën kent, nemen we even de tijd om onze geliefde instructor beter te leren kennen. Antonio is Belgisch en hij sloot zich 2 jaar geleden als vrijwilliger aan bij onze organisatie om met ons zijn passie voor lopen te delen.  Hij werd onmiddellijk aangetrokken door de energie die instructor en deelnemers met elkaar delen (hij vergelijkt het met een relatie in symbiose) en de vriendschappen die zo ontstaan. Hij gelooft dat het leven ten volle moet worden geleefd en dat het te kort is om negatieve energie te produceren.

Tijdens onze Gratis Zomersessies zijn er Friskis Start to Run sessies op maandag en Running Quality sessies op maandag en woensdag, telkens om 19u30 in het Jubelpark (ontmoetingsplaats onder de boog). Gelieve de kalender te checken als je een van Antonio’s sessies wil volgen.

0 Comments

  To leave a comment, click here

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Not a member yet? Subscribe to our newsletter

  • Newsletter

  • Follow us on Facebook

   facebook twitter
   X

   Send this to friend